(untitled) (ARTEKS : Jurnal Teknik Arsitektur, 2023)
Teknologi memainkan peranan penting dalam kehidupan manusia, dan gajet telah menjadi trend yang meluas untuk mendapatkan maklumat dan berkomunikasi. Namun, penggunaan gajet yang berlebihan dalam kalangan kanak-kanak boleh memberikan kesan sampingan negatif. Kanak-kanak sering menghabiskan masa yang panjang terlibat dengan gajet, tanpa menghiraukan kecerahan skrin dan menjaga jarak yang dekat dengan skrin. Sesetengah ibu bapa menggunakan gajet sebagai cara yang cepat untuk menenangkan anak-anak mereka ketika mereka mengamuk. Untuk menangani cabaran yang dihadapi oleh teknologi canggih ini, kajian ini bertujuan untuk mengamati dan mewawancarai ibu bapa yang mempunyai anak-anak berumur 5 hingga 12 tahun. Menurut UC Davis Health di California, cahaya biru, yang dipancarkan oleh peranti elektronik, mempunyai panjang gelombang yang paling pendek dan tenaga yang tertinggi. Ia boleh mengganggu penghasilan melatonin, hormon yang mengawal tidur. Pendedahan kepada cahaya biru di bilik yang gelap, seperti ketika kanak-kanak menggunakan peranti elektronik pada waktu malam, akan lebih mengganggu corak tidur mereka. Untuk mengurangkan kesan ini, kajian ini akan menyelidiki penggunaan pencahayaan semula jadi biofilia, yang meniru pencahayaan semula jadi dalam alam. Matlamatnya adalah untuk mencipta persekitaran yang harmoni dan lebih sihat yang menghubungkan kanak-kanak dengan dunia semula jadi, mempromosikan kesejahteraan mereka. Dengan menjalankan kajian kes melibatkan pekerja di persekitaran biophilia dan bukan biophilic dan ruang yang gelap bukan pilihan yang sesuai untuk bermain dengan gajet, kajian ini bertujuan untuk menyiasat bagaimana pencahayaan semula jadi biophilic dapat mengurangkan pendedahan kepada spektrum biru di bilik yang gelap, terutamanya untuk kanak-kanak. Objektif utamanya adalah untuk menentukan kesan pencahayaan semula jadi biofilia terhadap kualiti tidur kanak-kanak dan mencadangkan strategi pencahayaan yang berkesan untuk meningkatkan keseluruhan kualiti tidur mereka. Hasil kajian ini akan menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam kualiti tidur kanak-kanak dengan penggunaan pencahayaan semula jadi biofilia, memberikan panduan reka bentuk yang berharga untuk mencipta persekitaran yang lebih sihat bagi kanak-kanak.